Z Turcji przywiozłam nie tylko pamiątki, ale też tradycyjny przepis na te pyszne kotlety
Przepis na niespotykane kotlety prosto z Turcji. Dania w krajach zamorskich, odznaczają się ciekawym i niesamowitym smakiem.
Są czymś nowym i odmiennym, dzięki czemu przyciągają turystów z odległych krain. To danie zostało przygotowane przez kobietę pochodzącą z Turcji, specjalnie dla nas zrobiła ten pyszny i bogaty obiad. Na nasze szczęście z przyjemnością podzieliła się przepisem na to cudowne i aromatyczne danie.
Składniki:
- mostek wołowy 400 g
- jagnięcina 200 g
- cebula 100 g
- woda 100 ml
- czosnek 2 ząbki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- sól 1 łyżeczka
- czarny pieprz 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Na samym początku przygotuj mieszaninę soku z cytryny i sody, która będzie Ci potrzeba w następnym etapie.
W dużej misce wymieszaj dwa rodzaje mięsa z wcześniej zrobioną miksturą. Pamiętaj, aby mięso było mielone. Dokładnie mieszaj wszystkie składniki przez około 10 minut, aż masa stanie się lepka.
Kiedy zacznie się przyklejać do dłoni, wlewaj powoli wodę, ciągle mieszając przez kolejny taki sam czas jak wcześniej. Kolejno dodaj oliwę i zagniataj 5 minut.
Następnie zawiń farsz w folię i zostaw na jeden dzień w lodówce. Kolejnego dnia wyjmij mięso i dodaj do niego przyprawy, czosnek oraz cebulę, wymieszaj i odłóż do lodówki na 2 godziny.
Później zacznij tworzyć małe kotleciki. Jednak przez tym pamiętaj, aby zmoczyć ręce.
Comments are closed.