Tak dobre, że jem bez nadzienia: Węgierskie naleśniki z tego przepisu wychodzą lekkie i puszyste. Koniecznie zapisz przepis na ciasto.
Węgierskie naleśniki to idealny pomysł na obiad, a także kolacje czy też śniadanie.
Można je serwować z ulubionymi dodatkami, jak np. dżem, śmietana, powidła, a nawet z kurczakiem bądź warzywami. W smaku są one niezwykle lekkie, puszyste, a co ważne – proste w wykonaniu!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 15 g drożdży,
- 300 ml mleka,
- 2 jajka,
- cukier do smaku,
- odrobina soli,
- olej.
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać pokruszone drożdże i zalać je do poły mleka, a następnie wymieszkać. Białka oddzielić od żółtek. Białka należy ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
Do drugiej miski wsypać żółtka i dodać do nich drożdże z mlekiem, a potem resztę mleka naprzemiennie z mąką. Później wymieszać wszystko delikatnie za pomocą szpatułki z pianą z białek.
Comments are closed.