Szybkie i smaczne ciasto z jogurtem. Przepis na wyśmienite ciasto domowe.

Pyszne ciasto z kremem, które zachwyca delikatnością.

Składniki:

Krem:

  • cukier – 3 łyżki
  • mąka – 3 łyżki
  • białka – 2
  • jogurt waniliowy – 400g

Ciasto:

  • mąka pszenna – 200g
  • żółtka – 2
  • cukier puder – 70g
  • proszek do pieczenia – 1 opakowanie
  • roztopione masło – 70 ml
  • skórka z cytryny lub limonki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania ciasta:

Cukier i 2 żółtka dodać do głębokiego naczynia, np. miski oraz dokładnie wymieszać.

Następnie dolać roztopione masło i połączyć ze sobą składniki – mieszając.

Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z jednej startej cytryny lub limonki oraz odrobinę soli i dokładnie wymieszać, na gładką masę.

Przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części, każdą z nich okręcić w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 0,5h.

Naszykować formę do ciasta i wyłożyć ją papierem do pieczenia. A następnie wyjąć z zamrażarki połowę ciasta i równomiernie rozłożyć na dnie formy do pieczenia.

Sposób przygotowania kremu:

Naszykować dwa głębokie naczynia. W pierwszym ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Natomiast w drugim wymieszać jogurt waniliowy i 50 g mąki. Połączyć białka z masą jogurtową delikatnie mieszając.

 

Gotowy krem przełożyć do przygotowanej wcześniej formy. A następnie drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce, przykrywając krem.

Ciasto piec przez 0,5h w temperaturze 180ºC. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!