Na prośbę rodziny gotowałam ją trzy dni z rzędu. Ta zapiekanka z cukinii wygrywa w moim domu

Okres wakacyjny to idealny czas aby wypróbować nowe dania z wykorzystaniem cukinii. Jest to tanie, łatwo dostępne oraz co najważniejsze pyszne warzywo.

Składniki:

  • 400 g cukinii
  • 100 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 100 g kwaśnej śmietany
  •  150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz i zioła do smaku

Przygotowanie:

Cukinię zetrzyj na tarce (na grubych oczkach) i wyciśnij z niej sok. Ser żółty drobno pokrój (lub również zetrzyj) Jeśli korzystasz ze świeżych ziół drobno je posiekaj. Sodę oczyszczona wymieszaj ze śmietaną i odstaw na 5 min. Po tym czasie, do śmietany dodaj mąkę, jajka, sól i pieprz, całość wymieszaj

Do sosu dodaj cukinię oraz ser. Całość piecz w naczyniu żaroodpornym przez 40-50 min w temperaturze 180 stopni. Gotowe. SMACZNEGO!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!