Stwórz obiad w mniej niż 20 minut – Jedyne co musisz zrobić to przygotować składniki i włożyć je do piekarnika.

Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i serem

Każdy z nas chciałbym potrafić przygotować szybkie danie, które będzie przepyszne i proste w przygotowaniu. Niestety w wielu przypadkach przygotowanie dobrego obiadu wymaga dużego nakładu pracy i niekiedy nawet kilku godzin stania przy garach w kuchni.

Oto przepis na danie obiadowe gotowe w 20 minut. Do wykonania tego przepisu można wykorzystać dowolne mięso na przykład: drobiowe, wieprzowe, wołowe. Cały proces przyrządzania tego dania jest zdumiewająco prosty, a efekty są rewelacyjne.

Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 700 g mięsa wieprzowego,
  • przyprawy do smaku: sól pieprz czarny mielony, odrobina oleju słonecznikowego,
  • 1 cała cebula,
  • 100 g twardego żółtego sera,
  • dwie łyżki stołowe majonezu,
  • jedna łyżka stołowa musztardy,
  • dwie łyżki stołowe jogurtu greckiego.

Sposób przygotowania:

Mięso należy pokroić na cienkie plasterki, przykryć folią spożywczą, a następnie ubić za pomocą tłuczka. Następnie plastry mięsa należy posmarować olejem i oprószyć solą oraz pieprzem.

Następnie należy obrać ziemniaki i zetrzeć je na grubej tarce do osobnej miski. Gdy to zrobimy należy z startych ziemniaków odsączyć wodę i ją wylać, a to co pozostało posolić i dokładnie wymieszać.

Następnie trzeba przygotować naczynie do pieczenia. Wówczas należy je posmarować olejem i równomiernie rozłożyć na nim starte ziemniaki. Cebulę należy pokroić w półpierścienie i lekko wrobić, następnie cebulowe półpierścienie należy ułożyć na warstwie z ziemniaków.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!