Domownicy zjedli całą w jeden dzień. Super przepis – Domowa zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem
Czy wiesz, że istnieje potrawa, która przypadnie do gustu każdemu, bez wyjątku, a przy okazji jest bardzo łatwa do zrobienia?
Brzmi niewiarygodnie? Sprawdź przepis na domową zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami i przyznaj mi rację! To pyszne danie, na które już za chwilkę zdradzę Ci recepturę, jest idealne na każdą okazję. Kurczak i pieczarki to połączenie wręcz klasyczne, zadowoli największego smakosza.
Potrawa jest wykwintna, sprawdzi się na eleganckich uroczystościach, ale z powodzeniem możesz przygotować je na spotkanie ze znajomymi lub jako lunch do pracy. Zapamiętaj jedno – to ciasto z kurczakiem i pieczarkami wręcz uzależnia i na pewno często będziesz wracać do tego przepisu.
Składniki:
- 2 sztuki fileta z kurczaka
- 250g pieczarek
- Pół cebuli
- 150g kwaśnej śmietany
- 150g twardego sera
- 3 łyżki wody
- 250g mąki pszennej
- 3 jajka
- 125g masła
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Zaczynamy od wyrobienia ciasta: mąkę wymieszać z masłem, dodać jedno jajko oraz wodę. Ciasto zagnieść i uformować z niego kulkę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na pół godziny do lodówki.
Teraz czas na farsz: filety z kurczaka ugotować do miękkości i pokroić w drobną kosteczkę. Posiekane pieczarki i cebulę, podsmażyć na patelni. Dorzucić kurczaka i smażyć razem przez kolejne 7 minut.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wyciągnąć formę do tarty. Rozłożyć na niej ciasto i zaciągnąć na boki. Następnie nałożyć farsz.
Zetrzeć ser na tarce i wymieszać go ze śmietaną i dwoma jajkami. Mieszankę wylać na tartę.
Comments are closed.