Na Twojej działce lub w ogrodzie rośnie orzech: Nie tylko jego owoce możesz wykorzystać. Instrukcje.
Orzechy są zdrowe. Każdy doskonale zdaje sobie z tego sprawę.
Jednak czy wiemy, że samo drzewo także może dla nas wiele dobrego uczynić? Choćby liście. Przygotowana z nich herbata może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia już dzisiaj. Jak zatem przygotować taki napój?
Herbata z liści orzecha włoskiego
Składniki:
- 2,5 l wody
- 5 kg wysuszonych oraz zmielonych liści orzecha włoskiego
Wykonanie:
- Zmielone liście przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy 4-5 min.
- Odstawiamy z ognia i pozwalamy mieszance wystygnąć.
Herbatę można pić 1-2 razy dziennie.
Wywar z liści orzecha włoskiego
Liście przydadzą się także na zewnętrzne urazy skóry oraz różnego typu choroby skóry. Dodatkowo dezynfekują rany i przyspieszają ich gojenie.
Składniki:
- 3 szklanki wody
- 1 łyżeczka wysuszonych liści orzecha włoskiego
Wykonanie:
- Liście przekładamy do naczynia i zalewamy wrzątkiem.
- Parzymy przez 30 min. pod przykryciem.
- Wywar nakładamy na wacik lub gazę i przykładamy do skóry.
Inne wykorzystanie liście orzecha włoskiego
Liście orzecha mają jeszcze sporo innych zastosować. Możemy z nich skorzystać do:
- Przygotowania zacieru w przypadku zapalania oczu lub dla zmęczonych oczu
Suszone liście wrzucamy do gotującej się wody. Parzymy je przez ok. 20 min. potem odstawiamy z ognia i pozwalamy wystygnąć. Zacier przefiltrowujemy przez czystą szmatkę. W zacierze moczymy gazę lub waciki i nakładamy na zamknięte powieki na 10-20 min.
Warto z zacieru korzystać nawet kilka razy na dzień.
- Do kąpieli
Liście kroimy i moczymy. Następnie przekładamy do pojemnika, zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez 15 min. Przecedzamy przez sito o drobnych oczkach albo przez gazę.
Przygotowany wywar można stosować do prania, kąpieli, a nawet na wypadek stanów zapalnych.
- Jaki wyciąg z orzecha włoskiego
100 g świeżych liści lub jeszcze zielonych owoców zgniatamy w moździerzu. Dodajemy 5 g drobno siekanych migdałów oraz pół litra alkoholu. Całość mieszamy i zostawimy na 2-3 tygodnie, by się zaparzyło. Co jakiś czas warto to potrząsnąć.
Comments are closed.