Jest bardzo wyjątkowe. Warto zapisać przepis. Delikatne ciasto „Zgniły Pień” z wyjątkowo pysznym kremem.
„Zgniły Pień” to budząca sporo emocji nazwa pysznego ciasta, które potrafi postawić na naszych rękach wszystkie włoski. Przyznam się, że nie wierzyłam w jego genialny smak oraz w to, że można je przygotować w tak prosty i szybki sposób.
Jedno wiem na pewno. Jest wyjątkowo pyszne i wygląda bardzo efektownie. Spróbuj i przekonaj się sama!
Składniki na ciasto:
-
2 szklanki mąki
-
2 jajka
-
1 szklanka cukru
-
2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 szklanka jogurtu lub kefiru
-
1 szklanka dżemu wiśniowego lub porzeczkowego
Składniki na krem:
-
0,5 szklanki cukru
-
0,5 litra kwaśniej śmietany
PRZYGOTOWANIE:
1. W wygodnej misce, ubij jajka trzepaczką. Następnie, dodaj do nich jogurt, dżem i sodę wymieszaną z mąką. Wymieszaj składniki tak, aby nie było grudek, a jego konsystencja – lejąca.
2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Wlej do niej ciasto i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Gotowe ciasto odstaw do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie przygotuj krem.
3. Do głębokiej miski wlej śmietanę i dodaj cukier. Wymieszaj mikserem na wysokich obrotach tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
4. Ciasto przekrój na 3 części i każdą przełóż warstwą kremu. Gotowe!
Teraz zostało już tylko udekorować nasz „zgniły pień” migdałami, wiórkami kokosowymi, płatkami czekolady lub ulubionymi świeżymi owocami. Smacznego!
Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!
Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]
Comments are closed.