Jest bardzo wyjątkowe. Warto zapisać przepis. Delikatne ciasto „Zgniły Pień” z wyjątkowo pysznym kremem.

„Zgniły Pień” to budząca sporo emocji nazwa pysznego ciasta, które potrafi postawić na naszych rękach wszystkie włoski. Przyznam się, że nie wierzyłam w jego genialny smak oraz w to, że można je przygotować w tak prosty i szybki sposób.

 

Jedno wiem na pewno. Jest wyjątkowo pyszne i wygląda bardzo efektownie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka jogurtu lub kefiru
  • 1 szklanka dżemu wiśniowego lub porzeczkowego

 

Składniki na krem:
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 litra kwaśniej śmietany

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, ubij jajka trzepaczką. Następnie, dodaj do nich jogurt, dżem i sodę wymieszaną z mąką. Wymieszaj składniki tak, aby nie było grudek, a jego konsystencja – lejąca.

 

2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Wlej do niej ciasto i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Gotowe ciasto odstaw do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie przygotuj krem.

3. Do głębokiej miski wlej śmietanę i dodaj cukier. Wymieszaj mikserem na wysokich obrotach tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

 

4. Ciasto przekrój na 3 części i każdą przełóż warstwą kremu. Gotowe!

 

Teraz zostało już tylko udekorować nasz „zgniły pień” migdałami, wiórkami kokosowymi, płatkami czekolady lub ulubionymi świeżymi owocami. Smacznego!

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!
Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!