Jak zrobić pyszne ziemniaczane bułeczki – sprawdzony przepis. Wychodzą puszyste, niezwykle aromatyczne
Delikatne, puszyste, niezwykle aromatyczne. Te drożdżowe bułeczki z ziemniaczano- cebulowym nadzieniem smakują jak z najlepszej piekarni.
Jeśli dotąd korzystałaś z ciasta drożdżowego tylko do słodkich wypieków, koniecznie sprawdź, jak świetnie się komponuje z wytrawnym nadzieniem!
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg uniwersalnej maki pszennej
- 20 g drobnego cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 200 ml mleka
- 100 ml tłustej śmietany
- 40 g masła
- 3 żółtka średnich jaj
- 14 g suchych drożdży
Składniki na nadzienie:
- 8-10 dużych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz, inne przyprawy do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Przygotowanie bułeczek:
Mleko lekko podgrzej i wymieszaj ze śmietaną. Dodaj drożdże i cukier, wymieszaj i pozostaw na 15 minut. Dwa żółtka utrzyj z ciepłym masłem. Połącz ze sobą obie mieszanki, wymieszaj. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Powoli dolewaj stworzony wcześniej płyn i zagniataj na jednolite, miękkie ciasto.
Pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (najlepiej pod kołdrę) na minimum godzinę. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość około trzech razy. Gdy ciasto rośnie, przygotuj ziemniaczane nadzienie. Ziemniaki obierz i dokładnie umyj. Ugotuj w osolonej wodzie.
Jeśli chcesz przyspieszyć proces gotowania, pokrój je na małe kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. Podsmażaj na rozgrzanym oleju, aż zrobi się rumiana. Ugotowane ziemniaki dobrze odcedź, a następnie utłucz na purée.
Dodaj do nich podsmażona cebulę, 3 łyżki śmietany i łyżkę masła, posól i popieprz, dopraw ulubionymi przyprawami (np. majerankiem) do smaku. Wymieszaj i pozostaw do przestudzenia.
Ciasto drożdżowe wyciągnij z miski i połóż na oprószonej mąka stolnice. Zagnieć. Odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich podłużne bułeczki o grubości około pół centymetra. Na środku ciasta połóż nadzienie i ponownie formuj bułeczki. Odstaw na stolnicę i przykryj je ściereczką.
Odczekaj przynajmniej pół godziny, aż znowu nieco urosną. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Układaj bułeczki w odstępach, ponieważ w trakcie pieczenia będą rosły. Żółtko roztrzep w kubeczku z pozostałą śmietaną i tą mieszanką posmaruj bułeczki.
Comments are closed.