Nigdy nie jadłeś placków ziemniaczanych z mięsem w środku. Kulinarny hit. Przepis.

Znudziły Ci się tradycyjne placki ziemniaczane? A co powiesz na placki ziemniaczane z mięsem w środku? To obfite i pyszne danie zachwyci Twoich bliskich.

Składniki:

  • 2-3 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • 100 g twardego sera
  • 6-8 plasterków polędwicy wieprzowej
  • Olej
  • Sól i pieprz według upodobań

Przepis:

Zacznij od obrania i starcia ziemniaków na tarce o dużych oczkach. Włóż ziemniaki do miski, a następnie zalej je zimną wodą. Dzięki temu placki będą bardziej chrupiące. Użyj tłuczka, aby rozbić kawałki wieprzowiny. Możesz też przykryć je folią spożywczą. Sól i pieprz według uznania

Włóż ziemniaki do miski i odsącz je. Dodaj do nich 3 jajka. Następnie dodaj startą cebulę, mąkę pełnoziarnistą, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj 2 pozostałe jajka na dużym talerzu i posmaruj nimi kawałki schabu. W dużym rondlu z olejem rozgrzać warstwę masy ziemniaczanej i plaster schabu.

Smażyć placki przez dwie do trzech minut z każdej strony. Po tym czasie ułóż je na ręczniku. Rób placki, dopóki nie wykorzystasz całej polędwicy.

Usmażone naleśniki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez 20-25 minut. Piec naleśniki od 20 do 25 minut. Posypać naleśniki serem. Zapiekaj je jeszcze przez około 5-7 minut. Posypać danie koperkiem i podawać.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!