Nigdy nie jadłeś placków ziemniaczanych z mięsem w środku. Kulinarny hit. Przepis.
Znudziły Ci się tradycyjne placki ziemniaczane? A co powiesz na placki ziemniaczane z mięsem w środku? To obfite i pyszne danie zachwyci Twoich bliskich.
Składniki:
- 2-3 łyżki stołowe mąki pszennej
- 1 kg ziemniaków
- 5 jajek
- 1 cebula
- 100 g twardego sera
- 6-8 plasterków polędwicy wieprzowej
- Olej
- Sól i pieprz według upodobań
Przepis:
Zacznij od obrania i starcia ziemniaków na tarce o dużych oczkach. Włóż ziemniaki do miski, a następnie zalej je zimną wodą. Dzięki temu placki będą bardziej chrupiące. Użyj tłuczka, aby rozbić kawałki wieprzowiny. Możesz też przykryć je folią spożywczą. Sól i pieprz według uznania
Włóż ziemniaki do miski i odsącz je. Dodaj do nich 3 jajka. Następnie dodaj startą cebulę, mąkę pełnoziarnistą, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj 2 pozostałe jajka na dużym talerzu i posmaruj nimi kawałki schabu. W dużym rondlu z olejem rozgrzać warstwę masy ziemniaczanej i plaster schabu.
Smażyć placki przez dwie do trzech minut z każdej strony. Po tym czasie ułóż je na ręczniku. Rób placki, dopóki nie wykorzystasz całej polędwicy.
Usmażone naleśniki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez 20-25 minut. Piec naleśniki od 20 do 25 minut. Posypać naleśniki serem. Zapiekaj je jeszcze przez około 5-7 minut. Posypać danie koperkiem i podawać.
Comments are closed.