Te ziemniaczki w sosie sojowym robi się bardzo szybko, smakują obłędnie. Frytki to już przeszłość.
Znamy mnóstwo przepisów na dania ziemniaczane – od zapiekanek, nawet po ciasta. I dzisiaj czas na kolejną postać ziemniaków!
Szybkie i tanie, a przede wszystkim przepyszne. Świetnie sprawdzą się jako przystawka czy dopełnienie dania obiadowego! Chcesz zaskoczyć swoich najbliższych? Do dzieła!
Zaczynamy – SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 40 g sosu sojowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 40 g oleju słonecznikowego
- pęczek ziół (wedle Twoich upodobań, u mnie nie obejdzie się bez pietruszki czy koperku)
- sól i pieprz do smaku
SKŁADNIKI SOSU:
- 100 g śmietany
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Zabieramy się za PRZYGOTOWANIE:
Na początek ziemniaki – obieramy i kroimy w ćwiartki (łódeczki). Gotujemy w nieosolonej wodzie, ale tylko około 6 minut, mają być półtwarde (jeśli wolisz, możesz je ugotować na parze).
W trakcie gotowania ziemniaków mamy czas na przygotowanie marynaty. Czosnek drobno kroimy (można przecisnąć przez praskę), dodajemy do sosu sojowego i oleju, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec wszystko dokładnie ze sobą łączymy.
Ziemniaki po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia, a następnie rozprowadzamy po nich dokładnie mieszaninę z czosnkiem. Blachę smarujemy olejem słonecznikowym lub wykładamy papierem do pieczenia. Równomiernie rozkładamy ziemniaki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Najlepiej smakują podawane z sosem śmietanowym czy czosnkowym, kto co woli. Wystarczy śmietana połączona z majonezem i ulubionymi przyprawami, będzie pysznie.
Comments are closed.