Faszerowane ziemniaki. Genialne połączenie smaków, które tworzą niezwykłe danie.
Są faszerowane papryki, pomidory, cukinia, pieczarki i są również faszerowane ziemniaki.
Cudowne połączenie smaków w ziemniaku, tworzy sycące danie które w sobie zawiera wszystko co jest niezbędne do uzyskania pełnego dania w wyjątkowej odsłonie. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
- 15 średnich ziemniaków
- 250 g mielonego mięsa (wieprzowego lub drobiowego w zależności od upodobań )
- 1 cebula
- 50 g masła
- 50 g kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, 2 łyżki pasty pomidorowej opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki umyj, przekrój na pół. Wydrąż miąższ tworząc miejsce na nadzienie. Tak przygotowane ziemniaki, gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie na półtwardo. Do mielonego mięsa, dodaj startą na tarce lub zblendowaną cebulę. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Teraz przygotuj sos: Do stopionego masła dodaj śmietanę i przyprawy oraz opcjonalnie pastę pomidorową. Do ziemniaków włóż farsz mięsny i polej przygotowanym sosem. Przełóż ziemniaki do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez około pół godziny. Smacznego!
Comments are closed.