Mięsny obiad w nowej odsłonie – spróbuj zrazów ukraińskich zamiast tradycyjnych kotletów i rolad.

Proste, domowe danie, które przypadnie do gustu fanom mięsnych dań.

Zrazy ukraińskie z dodatkiem cebuli i sosem będą świetnie smakować z praktycznie wszystkimi dodatkami. Do ich przygotowania wykorzystasz składniki, które z pewnością są już w twojej kuchni. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zachwyć się smakiem mięsa w oryginalnym wydaniu.

Składniki

  • 400 g mięsa
  • 150 g mąki
  • 300 g kwaśnej śmietany (20%)
  • 250 g cebuli
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie

Oczyszczone mięso pokrój w dość cienkie plastry. Powinny mieć one mniej więcej 1 cm grubości. Rozbij tłuczkiem z obu stron, oprósz solą i pieprzem. Zamknij w szczelnym pojemniku i odstaw do lodówki na około 15 minut.

Połowę cebuli obierz i pokrój w cienkie półplasterki. W pojemniku pomieszaj ocet z solą, pieprzem, cukrem oraz odrobiną posiekanego wcześniej koperku. Włóż do tej marynaty pokrojoną cebulę i pozostaw w lodówce na 10 minut. Wyciągnij z lodówki mięso i cebulę.

Na każdy plaster mięsa połóż trochę cebuli i zawiń w roladkę. Na patelni rozgrzej olej. Gotowe roladki obtaczaj w mące i smaż z obu stron aż się zarumienią.  Podsmażone mięso zdejmij z patelni. Pozostawioną wcześniej cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni, na której wcześniej znajdowały się roladki. Nie myj patelni przed smażeniem cebuli. Pozostałe na niej resztki mąki zagęszczą za chwilę sos.

Kiedy cebula się zeszkli, wlej na patelnię śmietanę. Dosyp jeszcze kilka łyżek mąki oraz łyżeczkę mielonej papryki. Do gęstniejącego sosu dodaj jeszcze resztę posiekanego koperku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, wlej trochę wody, by go rozrzedzić. Jeśli będzie za rzadki – wsyp jeszcze odrobinę mąki.

Przełóż roladki z powrotem na patelnię z sosem. Powinny one być całkowicie zanurzone w sosie. Przykryj patelnię i duś całość na małym ogniu przez mniej więcej 40 minut. Po tym czasie mięso stanie się przyjemnie kruche i przesiąknie aromatem cebuli oraz innych przypraw.

Przepis na zrazy możesz urozmaicić zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi. Spróbuj na przykład pod koniec gotowania dodać do sosu trochę startego sera, aby nadać mu kremowy posmak. Zamiast koperku dodaj do dania pietruszkę. Niezależnie od modyfikacji, roladki zawsze wychodzą przepyszne. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!