Nie warto tego bagatelizować – 17 źródeł magnezu – zmniejszą ryzyko zawału serca, leków i skurczy.

Minerał ten ma pozytywny wpływ na wzrost, rozwój i funkcjonowanie komórek mięśniowych oraz nerwowych. Ponadto działa na około 300 enzymów trawiennych, pozytywnie na pamięć i ułatwia wchłanianie i przyswajanie wapnia.

Pomaga również leczyć lub zapobiegać wielu chorobom i zaburzeniom, takim jak nadciśnienie tętnicze, zawał mięśnia sercowego, migotanie przedsionków, PMS, astmę, osteoporozę, problemy menstruacyjne oraz cukrzycę.

Jaki jest główny powód niedoborów?

Współczesne życie pełne stresu i pośpiechu prowokuje nas często do sięgania po przetworzone i mało zróżnicowane produkty. Nie zapewniają one mam niezbędnych dostaw potrzebnych pierwiastków i składników odżywczych.

Dodatkowo, na przestrzeni lat zmieniał się także proces produkcji żywności przez robienie tego na masową skalę. Dobrym przykładem jest białe pieczywo oraz ryż, które dawniej było bogate w magnez, jednak przez zmieniony, niewłaściwy sposób produkcji utraciły one około 75% dawnej zawartości cennego pierwiastka.

Objawy niedoboru magnezu

Pierwsze objawy pojawiają się dość szybko od chwili zachwiania równowagi tego pierwiastku w organizmie. Na początku są one dość subtelne – głównie bóle głowy, utrata apetytu, nudności oraz wymioty.

Pojawić mogą się również migreny o różnym stopniu nasilenia, skurcze mięśni szkieletowych czy przewlekłe zmęczenie i senność. Przewlekłe problemy mogą powodować także lęki, zmiany osobowości, drętwienie ciała oraz nieprawidłową pracę serca.

Produkty będące źródłem magnezu

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!