Przepis na uzdrawiającą zupę czosnkową. Zapomnij o chorobach.
Jeśli masz chorobę i nie czujesz się dobrze, mamy dla Ciebie doskonałą zupę czosnkową, która z pewnością postawi Cię na nogi.
Składniki:
- czosnek (6 ząbków na 1/2 l wody)
- cebula
- ziemniaki
- jajko
- bulion
- sól
- pieprz
- majeranek
- smalec
- boczek
Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na różowo w garnku na smalcu i polać bulionem. Jeśli nie mamy bulionu, dodajemy kostkę rosołową wymieszaną z wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejsz płomień. Przygotujemy ziemniaki. Klasycznie obieramy je i drobno kroimy. Ziemniaki ugotować osobno w wodzie z dodatkiem soli. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie, dodaj je do zupy.
Powodem, dla którego gotujemy ziemniaki osobno, jest to, że ziemniaki uwalniają skrobię i nie uzyskalibyśmy tak dobrego smaku, gdybyśmy ugotowali je razem z bulionem. Wymieszaj, nałóż pół łyżki smalcu. Do gotującej się zupy wlewamy ubite jajko (również dwa, w zależności od ilości bulionu) i mieszamy tak, aby jajka były ładnie rozciągnięte (w zupie powstają jajka „nitki”).
Dopraw czarnym pieprzem, szczyptą pokruszonego boczku i solą. Gotuj przez około 2 minuty i wyłącz ogień. Dopiero wtedy dodajemy zmiażdżony czosnek (na około 1/2 litra zupy daję 6 ząbków, to też zależy od mocy czosnku). Na koniec dodajemy pokruszony majeranek.
Możemy również podawać z serem, zgodnie z doświadczeniem nie polecam wkładania sera do zupy, zawsze najpierw połóż ser na talerzu i polej. Możesz również dodać szczyptę zieleni do drobno posiekanej cebuli. Są też doskonałe grzanki z chleba pieczone na patelni lub pieczone w piecu.
Comments are closed.